Saccharomyces cerevisiae'da asit stresinin SUC2 gen ekspresyonuna etkilerinin genetik ve biyokimyasal analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-07-28

Authors

Kahraman, Aylin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnvertaz enzimi Saccharomyces cerevisiae'nın melas ortamında üretimi için gerekli bir enzim olup SUC2 geninden kodlanmaktadır. Periplasmik bir enzim olan invertazın ekspresyonu glukoz baskılaması ile transkripsiyon seviyesinde kontrol edilmektedir. Zayıf organik asitler olan asetik asit, sitrik asit, süksinik asit, sorbik asit ve benzoik asit gibi asitler mikroorganizmaların üreme ortamlarında doğal olarak bulunabileceği gibi bazen de gıda katkı maddeleri olarak kullanılmaktadırlar. Bu asitlerin üreme ortamında bulunması asit stresi olarak tanımlanan metabolik yanıtı oluşturmaktadır. S. cerevisiae'da bu metabolik yanıtta Msn2p, Haa1p, War1p, Hot1p gibi transkripsiyon faktörlerinin yer aldığı bilinmektedir. Bu araştırmada sitrik asit, sorbik asit ve benzoik asit gibi asitlerin SUC2 geni ekspresyonuna ve invertaz aktivitesine etkileri bu transkripsiyon faktörlerinin delesyonlu suşları ve ayrıca stres yanıtında yer alan protein kinazlar olan Hog1p, Snf1p'nin delesyonlu suşları kullanılarak incelenmiştir.
Invertase enzyme, which is encoded by SUC2 gene, is required for the growth of Saccharomyces cerevisiae in molases. Invertase is a periplasmic enzyme and its expression is regulated by glucose repression at transcription level. Weak organic acids, such as acetic acid, citric acid, succinic acid, sorbic acid, and benzoic acid, can be found in the growth medium as natural components. These organic acid is also used as food additives. Presence of these acids in the growth medium triggers metabolic signal known as acid stress. It is known that the transcriptional regulators Msn2p, Haa1p, War1p, Hot1p involves in the acid stress response pathway in S. cerevisiae. In this research, the effects of organic acids on the SUC2 gene expression and invertase activity were investigated by using wild type and deletion mutants that lacks one of the transcriptional regulators Msn2p, Haa1p, War1p, Hot1p and also protein kinases Hog1p, Snf1p involves in the stress response.

Description

Keywords

S. Cerevisiae, İnvertaz aktivitesi, Organik asit stresi, SUC2 geni, Sitrik asit, Hog1p, Transkripsiyon, Invertase activity, Organic acid stress, SUC2 gene, Citric acid, Hog1p, Transcription

Citation

Kahraman, A. (2016). Saccharomyces cerevisiae'da asit stresinin SUC2 gen ekspresyonuna etkilerinin genetik ve biyokimyasal analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.