Dülük (Gaziantep) Paleolitik Çağ buluntuları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010-10-01

Authors

Dinçer, Berkay

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Gaziantep'te bulunan Dülük Paleolitik buluntu yeri, 1938 yılında keşfedilmiş ve günümüze dek Anadolu'nun tarih öncesi arkeolojisiyle ilgilenen pek çok arkeolog tarafından ziyaret edilmiş ve yayınlanmıştır. Ancak Dülük'le ilgili bilinenler, genel olarak, sadece iki yüzeyli aletlerin tipolojisi ile ilgilidir. Buluntuların Yakındoğu'dan bilinen diğer Paleolitik Çağ buluntuları ile karşılaştırılması yapılmamıştır.İstanbul Üniversitesi koleksiyonunda bulunan, Dülük'ten toplanmış 460 taş alet bu çalışma çerçevesinde analiz edilmiş ve bölgedeki diğer buluntu yerleriyle karşılaştırılmaya çalışılmıştır.İlk iki bölümde taş alet yapım yöntemleri ve çalışmada kullanılan terimler ile ilgili temel kavramlar açıklanmış ve karşılaştırma yapılabilmesine imkân sağlamak amacıyla Anadolu ve Yakındoğu'daki önemli Alt ve Orta Paleolitik buluntu yerleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Dülük'te gerçekleştirilmiş araştırmaların yayınlanan sonuçları özetlenmiştir.Buluntularla ilgili veriler istatistiksel analizlerin yapılabilmesi için hem sayısal hem de metne dayalı olarak arama yapılabilmesine izin verilen bir veritabanına girilmiş, fotoğraf çekilerek belgelenmişlerdir. Bu çalışma çerçevesinde Dülük ziyaret edilmiş, hem coğrafi ortamın, hem de koleksiyonda mevcut olmayan buluntuların neler olduklarının saptanması sağlanmıştır.Dülük buluntularının teknolojik analizi, bunların Alt Paleolitik sonu ile Orta Paleolitik başlarındaki dönemde,değişik gruplarca oluşturulduğunu göstermektedir. Levallois yöntemi kullanılmadan elde edilmiş uzun yongaların ve iki yüzeylilerin varlığı Dülük buluntularının Suriye'de bu döneme ait buluntularla benzerliğini ortaya koymaktadır.
Dülük, un gisement paléolithique situé à Gaziantep, a été découvert en 1938 et a été visité par plusieurs archéologues spécialisés en préhistoire d’Anatolie jusqu’à présent. Cependant, les connaissances sur ce site ne se portent généralement que sur le typologie des bifaces. On n’a pas procédé à une comparaison entre les rtefacts de Dülük et les assemblages paléolithiques du Proche Orient. Cette étude a pour objet l’analyse de 460 artefacts recueillis à Dülük dans la collection de l’Université d’Istanbul. Elle propose d’une comparaison des données obtenues avec celles des autres sites paléolithiques dans la région. Dans la prémiere deux parties il a été procédé à une définition préliminaire des notions essentielles et à la description de la términologie ainsi qu’à l’exposé des différentes techniques de taille. Une comparaison avec les autres sites a également nécessité un aperçu des connaissances qui existent dans les gisements importants du paléolithique ancien et moyen est, consacrée aux résultats des recherches ayant été déjà effectuées à Dülük. Afin de permettre des analyses statistiques plus approfondies, les données concernant les artefacts lithiques recueillis ont été classifiées respectivement dans une base de donnée qui permet à la fois la recherche numérique et la recherche en catégorie de données. Une documentation photographique des artefacts a été archivée. Dans le cadre de ce travail on a visité Dülük, l’exploration du milieu géographie et des artefacts lithiques absents dans la collection a également permis d’approfondir l’évaluation. Les données relatives aux techniques lithiques prouvent que les artefacts en question sont taillés par différentes occupations humaines dans une époque qui se situe entre la fin du paléolithique ancien et le début du paléolithique moyen. L’existence des bifaces et des éclats laminaires non-levallois permettrait de conclure à une similitude entre les trouvailles de Dülük et celles de la Syrie datant de la même époque.

Description

Keywords

Alt ve orta paleolitik, Taş aletler, Fırat havzası, İki yüzeyliler, Kenar kazıyıcılar, Paléolithique ancien et moyen, Ithiques, Basin de l'Euphrate, Bifaces, Racloires

Citation

Dinçer, B. (2010). Dülük (Gaziantep) Paleolitik Çağ buluntuları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.