Bilişim teknolojileri öğretmenlerinin ortaokulda programlama öğretiminde Scratch kullanımına dair görüşleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-07-16

Authors

Ersoy, Hasan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ortaokul öğretim programında yer alan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde, programlama becerilerine yönelik kazanımlar için Scratch yazılımı yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışma, Scratch yazılımının ortaokul öğrencilerine programlama becerileri kazandırması konusunda bilişim teknolojileri öğretmenlerinin görüşlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, araştırmanın doğasına uygun olacağı için nitel araştırma yöntemi ve bu yönteme bağlı olarak da durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Bursa’nın merkez Nilüfer ve Osmangazi ilçelerindeki 7 okuldan 8 bilişim teknolojileri öğretmeni, Scratch öğretimi gerçekleştirdikleri bir ders saati esnasında gözlemlenmişlerdir. Ardından öğretmenler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinin ardından, bilişim teknolojileri öğretmenlerinin, ortaokul öğrencilerine programlama becerileri kazandırma noktasında Scratch’in uygun bir program olduğunu, öğrencilerin motivasyonlarını artırdığını, vi yaratıcılıklarını geliştirdiğini düşündükleri tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, araştırmaya katılan öğretmenler Scratch’in ardından, öğrencilerin bu becerilerini bir adım öteye taşıyabilmeleri adına, farklı bir süreç planlanıp farklı araçlar kullanılması gerektiğinin altını çizmişlerdir. Ayrıca tüm olumlu taraflarının yanında, Scratch’in görsel kalitesi, görsel çeşitliliği ve farklı versiyonlar arasındaki uyumsuzlukları gibi bazı eksiklerinin olduğu da belirtilmiştir. Scratch ile programlama öğretimi konusunda bilişim teknolojileri öğretmenleri kendilerini yeterli görmekle birlikte, bu yeterliliğe kendi çabalarıyla ulaşmak zorunda kaldıklarını, bu konuda bakanlık düzeyinde bir standardizasyon sağlanıp öğretmenlere eğitimler verilmesi gerektiğini de dile getirmişlerdir.
Scratch software is heavily used for achieving learning outcomes about programming skills on Information Technologies and Software lesson which is taught in secondaryschool. This study has been conducted in order to determine the views and experiences of Information Technologies teachers about using Scratch software on providing programming skills to secondaryschool students. Accordingly, qualitative research method and case study model have been used in accordance with the nature of the research. In the scope of the research, 8 Information Technologies teachers from 7 diffirent schools from Nilüfer and Osmangazi Districts of Bursa was observed during a Scratch lesson. After that, semi-structured interview was performed with these teachers. After the analysis of the obtained data, followings have been thought by the participants; Scratch is a proper software for providing programming skills to secondaryschool students; Scratch increases students’ motivation on lesson; Scratch improves creativity of students. Besides, it was underlined that different process should be planned and different tools should be used to take a step forward students’programming skills. However, in spite of the all positive sides, some opinions which Scratch has some little deficiencies such as quality of images, variety of images, differencies between different versions were indicated by the participants. Information Technologies teachers feel sufficient themselves about programming instruction with Scratch. In addition to this, they indicated that they had to succeed this on their own. Therefore, they thought the workshops should be organized for teachers and a standardisation should be provided at ministrial level.

Description

Keywords

Bilişim teknolojileri, Information technologies, Scratch, Öğretmen görüşleri, Programlama öğretimi, Teacher opinion, Programming education

Citation

Ersoy, H. (2019). Bilişim teknolojileri öğretmenlerinin ortaokulda programlama öğretiminde Scratch kullanımına dair görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.