Stefan Zweig ve Şevket Süreyya Aydemir'in politik biyografilerinin mukayeseli incelemesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-01-19

Authors

Koçyiğit, Fırat Ender

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

"Yaşam yazını" anlamına gelen "biyografi" türü edebiyatın en eski türlerinden biridir. Biyografinin konu alanı giderek genişlemiş, nihayetinde günümüzde her insan biyografi kişisi olabilme potansiyeline kavuşmuştur. Hükümdarların, politikacıların, komutanların hayatlarını anlatan "politik biyografi" ise biyografinin en köklü alt türlerinden biridir. Edebiyat ve tarihi birleştiren bu alt tür, okurlarına keyifli bir hikâye sunmanın yanında tarihî gerçeklerin geniş okur çevrelerince öğrenilmesini de sağlar. Yirminci yüzyılda bu alttürün en başarılı örneklerinden bazılarını Alman edebiyatında Stefan Zweig, Türk edebiyatında Şevket Süreyya Aydemir vermiştir. Bu çalışmada öncelikle dünya ve Türk edebiyatlarında biyografi türünün gelişimine değinilmiş, daha sonra Stefan Zweig ve Şevket Süreyya Aydemir'in politik biyografileri işledikleri hikâyenin tematik değeri, yazarın biyografi kişisiyle kurduğu ilişkinin yakınlığı, zaman kullanımı, üslup yönünden incelenmiş ve son olarak aralarında bir tesir ilişkisi olup olmadığı tespit edilmiştir.
"Biography", which means, "life writing", is one of the most long-established literary genres. Subjects of this genre has been increasily diversified. Nowadays, everyone has the potantial to become a subject for a biography. "Political biography" which relates the lives of rulers, politicians, commanders is one of the most popular sub-genres of biography. This subgenre that gathers literature and history together, promises enjoyable stories as well as providing its readers historical knowledge. Some of the most successful examples of this subgenre were written by Stefan Zweig in German literature and Şevket Süreyya Aydemir in Turkish literature in the 20th century. In this study, the historical progress of the biography genre in the world and Turkish literature was touched upon; then the political biographies of Stefan Zweig and Şevket Süreyya Aydemir was reviewed according to their themes, relationship between the writers and subjects, use of time and language. Lastly, it was determined whether there is an influence between these two authors.

Description

Keywords

Biyografi, Politik biyografi, Stefan Zweig, Şevket Süreyya Aydemir, Mukayeseli inceleme, Karşılaştırmalı edebiyat, Biography, Political biography, Comperative study, Comperative literature

Citation

Koçyiğit, F. E. (2018). Stefan Zweig ve Şevket Süreyya Aydemir'in politik biyografilerinin mukayeseli incelemesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.