Araç koltuğu destek sac parçalarının topografya optimizasyonu ile tasarımı ve analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-04-25

Authors

Sarıtaç, Serdar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, bir ticari araç yolcu koltuğunun emniyet kemer çekme regülasyonuna göre durumu incelenmiştir. Koltuk yanal elemanı üzerinde regülasyon yükleri ile topografya optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Topografya optimizasyonu ile elde edilen yeni yanal eleman için koltuğun ECE R14 emniyet kemer çekme ve ECE R80 statik itme testlerine uygunluğu sonlu elemanlar analizleri ile gösterilmiştir. Topografya analizi ile tasarlanan destek elemanıyla koltuk üzerinden ağırlık azaltması yapılmıştır. Sonlu elemanlar analizleriyle doğrulanan koltuğun nihai tasarımı fiziksel testlere tabi tutulmuştur. Koltuk ve bağlantı elemanlarının uygunluğu fiziksel testlerle de doğrulanmıştır. Regülasyonlarla belirtilen yükler altında test edilecek koltuk için geliştirme çalışmaları sonlu elemanlar analizleri ile gerçekleştirilmiş olup topografya optimizasyonu ile tasarıma yön verilmiştir.
In this study, a commercial vehicle passenger seat performance under a safety regulation, namely ECE R14, has been investigated. A topography optimization performed on seat side member with regulative loads. Optimized side member geometry has been validated with seatbelt anchorage strength, ECER14, and static test part of ECE R80. Weight reduction of seat has been made possible with usage of topography optimization while designing seat side member. Prototypes of the final design of the seat have been subjected to physical tests. Seat and its anchorages have been shown to meet ECE R14 and ECE R80 safety norms. Seat design development has been conducted by finite element simulations and the design directions have been given with topography optimization.

Description

Keywords

Emniyet kemer çekme, Topografya optimizasyonu, Statik itme testi, Yolcu koltuğu, Sonlu elemanlar analizi, Seat belt anchorage test, Topography optimization, Static push test, Passenger seat, Finite element analysis

Citation

Sarıtaş, S. (2016). Araç koltuğu destek sac parçalarının topografya optimizasyonu ile tasarımı ve analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.