Sanatçı müzik öğretmeni Halil Bedi Yönetken'in yaşamı, tüm müzik öğretmenlerine bıraktığı gerçek bir hazinedir

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001-04-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Halil Bedi (YÖNETKEN) 1899-1968 yılları arasında yaşamış müzik eğitimbilimcimizdir. Müzik eğitimimizle ilgili bir çok konuda çok değerli hizmetler yapmıştır. Bu hizmetlerin eski kuşak müzik eğitimcileri veya müzik öğretmenleri tarafından biliniyor olduğu düşünülse de günümüz müzik eğitim kurumları, çalışanları ve hazırda bulunan öğrenciler tarafından yeterince bilindiğini ve O’nun ortaya koyduğu ürünlerden, yol göstericiliğinden gereğince yararlanıldığını söylemek zordur. Halil Bedi Yönetken’in varlığında gözlemlenebilecek müzik eğitimi modeli bugün Türkiye’de başarılamayan bir birliğin ifadesi olarak ele alınabilir. Devlet Konservatuarları, Eğitim Fakültelerinin Müzik Eğitimi Bölümleri gibi birbirinden farklı anlayış ve amaçlar doğrultusunda çalışan mesleki müzik eğitimi kurumlarımızın birbirlerini tanımayışı, birbirlerini kabul etmez görünen yaklaşımlarının günümüze gelen yansımaları geçmişte her iki amaç için öğrenci yetiştiren kurumların ve değerli eğitimcilerin anılarına yakışmaz bir görünüm içindedir. Bu teorik araştırma ile bir yandan gerek müzik öğretmeni yetiştirme eğitimi gerek müzisyen yetiştirme eğitiminin birlikteliğinin bir kez daha vurgulanması öte yandan Halil Bedi Yönetken’in yaşamının ayrıntılarında gizli müzik öğretmenli mesleği ve müzisyenlik ile ilgili kimlik bilgilerini ortaya koymak yakın geçmişte Halil Bedi ve arkadaşlarının yaşamlarıyla örneklenen müzisyen, müzik bilimci ve müzik öğretmeni ilişkilerini insan olma çerçevesinde aktarılması amaçlanmıştır.
Halil Bedi (Yönetken) lived between 1899-1968. He is a pedagogist on Music. He has important works related to music education. While his tremendous contribution to the field of music studies are known by early musicians in Turkey, a few number of present musicians, institutions and learners rarely know him and the things he had done. Understanding his teaching music, his thoughts and service as an educationalist could be a means to construct the today’s unique music education in Turkey. State Conservatory, and Music Departments in School of Education work independently from each other in the sense of educating would-bemusicians and teachers of music for Turks. These institutions have diverse targets and approaches in educating prospective musicians and teachers of Turkey. Reflection of these differences in provided education of these institutions make a stain over the previous work and attempts of early leading Turkish pedagogist of Music- Halil Bedi. In this study two points are discussed. The first is why unity between educating music teachers and musicians is very important. Secondly, what identity a music teacher and a musician could have will be underlined through the details hidden in the professional life of Halil Bedi Yönetken.

Description

Keywords

Halil Bedi, Müzik, Müzik eğitimbilimi, Müzisyen, İnsan ve meslek, Arkadaşlık, Meslek yaşamı, Music, Music pedagogue, Musician, Person and profession, Friendship, Profession life

Citation

Sağlam, A. (2001). "Sanatçı müzik öğretmeni Halil Bedi Yönetken'in yaşamı, tüm müzik öğretmenlerine bıraktığı gerçek bir hazinedir". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 29-42.