Azadirachtin uygulanmış farklı yapıdaki nevresimlik kumaşların küf akarı (Tyrophagus putrescentıae )'na etkisinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Atay, Duygu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Türkiye'de ve Dünya'da astım ve alerji hastalığı çok yaygın bir hastalık türüdür. Bu hastalıkların nedenlerinden biri de ev tozu ve küf akarlarıdır. Alerji yapan toz ve küf akarları türlerinden biri de Tyrophagus putrescentiae türüdür. Bu akarlar genellikle halı, yatakların iç kısımlarında yaşamaktadır. Uyku halinde iken bu türlerin yumurtalarını solumakla birlikte hastanın şikayetleri artmaktadır. Yumurtaların bronşları tıkamasıyla birlikte alerji hastalığı ilerlemektedir.Bu çalışmada bioneem piyasa adıyla içerisinde %1'lik azadirachtin özütü bulunan bir organik ürün, fulard yöntemiyle %100 pamuklu nevresimlik kumaşlara uygulanmıştır. İlaçlanan kumaşlara ve ilaçlanmayan kumaşlara T. putrescentiae ergin bireyler konmuştur. Ayrıca farklı yapıda kumaş konstrüksüyonları seçilip, ilaçsız kumaşlardaki akar popülasyonun büyümesine bakılmıştır. Yapılan testler ve analizler sonucu kumaş konstriksiyonun ve ilacın etkinliği değerlendirilmiştir. Sonuçta, kumaşın sıklığının fazla olması popülasyonun büyümesini engelleyici bir faktör olmuştur. Azadirachtin uygulaması yapılan kumaşlarda popülasyon büyümesinde azalma görülmüştür.
In the World and in Turkey asthma and allergy are very common illness types. One of the main reasons of these illnesess is house dust mites. One type of the dust mites is Tyrophagus putrescentiae species. Dust mites generally live on the carpets and inside of the beds. If someone breathe the eggs of the dust mites his / her complaints about these illness arise. In this study organic product which is known as bioneem on the market and consists of 1% (One per cent) azadirachtin extract, is applied to 100% (hunderd per cent) cotton duvet cover fabrics by fulard method. Tyrophagus putrescentiae were applied to the fabrics with bioneem and without(control group). Effectiveness of the insecticide on the fabric was recorded. By choosing different form of the fabric constructions, population growth on control group fabrics is observed. As a result of analysis and tests, Efectiveness of the fabric and insecticide were evaluated.

Description

Keywords

Tyrophagus putrescentiae, Azadirachtin, Bioneem, %100 pamuklu kumaş, %100 cotton fabric

Citation

Atay, D. (2011). Azadirachtin uygulanmış farklı yapıdaki nevresimlik kumaşların küf akarı (Tyrophagus putrescentıae )'na etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.