2010 Güz Sayı 15

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 14 of 14
  • ItemOpen Access
    “Aklın yolu da bir değildir…” (Alev Alatlı) üzerine
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Çiçekdağı, Caner; Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Felsefe Bölümü.
    Aristoteles mantığıyla ilgili olarak yanlış bir anlama sonucu, ‘siyah-beyaz’ seçenekleri dışında ara seçenek bırakmayan bir mantıktır” ifadesi oldukça yaygındır. Alev Alatlı, “Aklın Yolu da Bir Değildir…” adlı eserinde bu yanlış noktadan hareketle Aristoteles kökenli ‘Batı’ mantığının alternatifi olarak bir ‘Doğu’ mantığı da olabileceğini ve hatta olduğunu temellendirmeye çalışmaktadır. Bunu denerken Aristoteles mantığıyla ve genel olarak mantıkla ilgili bir çok içeriksel ve biçimsel hata yapmaktadır. Felsefe eğitimi almış olan yazarın bu kadar çok yanlış yapması şaşırtıcıdır. Bu değerlendirmede, yapılmış olan hatalar açığa çıkarılarak mantığın neliği, temelleri ve sembolik mantıklarla ilişkisi sergilenecektir
  • ItemOpen Access
    Kitap inceleme: Ontolojinin ışığında bilgi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Becermen, Metin; Uludağ Üniversitesi/Fen Edebiyat Fakültesi/Felsefe Bölümü.
  • ItemOpen Access
    Nietzsche’de ahlaksal ve politik bir mesele olarak epistemoloji
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Çörekçioğlu, Hakan
    Bu çalışmanın amacı Nietzsche’nin düşüncesinde insani ilgiler, bilgi ve pratik arasındaki ilişkinin ne şekilde analiz edildiğini göstermek ve bu analizin onun soykütüksel ahlak araştırmasıyla ilişkisini açığa çıkarmaktır. Nietzsche epistemolojiyi sadece akademik bir araştırma alanı olarak görmez. Ona göre epistemoloji daha ziyade bizim antropolojik ilgilerimiz ve ahlaksal yönelimlerimizle ilgili pratik bir meseledir. Aynı şekilde epistemolojiler arasındaki farklar akademik bir tartışma meselesi değildir, o daha ziyade farklı insan tipleri arasında var olma mücadelesi olarak ortaya çıkan politik bir meseledir. Nietzsche bilgi hakkındaki soykütüksel araştırmasının kendisine kazandırdığı epistemolojik ve ahlaksal bir yaklaşımdan hareketle, hem epistemolojinin bir tahakküm mekanizması haline gelebileceğini hem de politik çatışmalarımızın zemininde ahlaksal ve epistemik tutumlarımızın yattığını gösterir.
  • ItemOpen Access
    Metafiziğin dili: dDlin şiddeti -Derrida’nın ‘şiddet ve metafizik’ metni bağlamında şiddet-siz’liğin olanağının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Anlı, Ömer Faik
    Bu çalışmada şiddet ve dil arasındaki kökensel ilişki Derrida’nın Şiddet ve Metafizik adlı metni üzerinden incelenecektir. Bu inceleme özellikle ‘başka’ya karşı olan şiddetin bir olumsallık mı yoksa bir zorunluluk mu olduğu sorusunun yanıtını ve eğer yanıt ‘bir olumsallık’ ise şiddetsizliğin olanaklılığını açığa çıkarmayı amaçlamaktadır.
  • ItemOpen Access
    The contractual foundation of justice and democracy as an imperative for social development in Africa
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Offor, Francis
    In this paper, attempt is made not only to establish the inextricable link between social contract and the notion of justice but to emphasise their imperativeness to democracy as a means of achieving the goals of development in Africa. In examining the relationship between social contract and justice, the paper asserts that our every day dealing with others at various layers of existence is underpinned by the notion of a contract, whether explicit or implicit and that such dealings are meant primarily to facilitate some measure of justice and to foster development in human society. While accepting democracy as the best means for achieving the goals of development, the paper concludes that the reason most African states have not made giant developmental strides, despite their practice of democracy, is because their leaders are yet to accept democracy as a form of contract that carries with it, serious implications bordering on the question of justice, whenever the terms of the contract (represented by the principles of democracy) are not strictly adhered to.
  • ItemOpen Access
    Çevre sorununa radikal bir çözüm önerisi olarak eko - anarşizm
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Çoşkun, Seyit
    Günümüzde bütün yoğunluğuyla hissedilen çevre sorunu, modern insanın varoluşsal bir sorunu haline gelmiştir. Düşünsel ve pratik temelde başlı başına bir alan olarak karşımıza çıkan çevre sorunları, klasik “insan-merkezci” mekanist görüş ile “çevre-merkezci” ekolojik görüşü karşı karşıya getirir. Ekolojik görüş içerisinde yer alan Murray Bookchin, çevre sorunlarının bütüncül bir yaklaşımla ele alınıp, bu sorunları doğuran temel anlayış ve ilişkilerin teşhis edilip, dönüştürülmesi yönünde bir çözüm önerisi sunar. Makalede, bu çözüm önerisinin olanaklılığı üzerinde durulmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Modernitenin şafağında sözün düşüşü ve Don Quijote
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Demir, Gökhan Yavuz; Uludağ Üniversitesi/Fen Edebiyat Fakültesi/Sosyoloji Bölümü.
    Modernitenin ana karakteristikleri bilinebilse de kesin başlangıç noktası hâlâ spekülatif bir konudur. Üzerinde uzlaşılmış konulardan bir tanesi ise modern felsefenin Descartes, modern romanın ise Cervantes ile başladığıdır. Modernitenin ana karakterlerinden bir tanesi kesinlik arayışıdır. Kesinlik arayışı ile birlikte sözün ve kulak-merkezli evrenin belirsiz ve çoksesli yapısı yerini yeni imaj ve göz-merkezli bir evrenin kesin ve teksesli yapısına bırakmıştır. Don Quijote’de yaptıkları, Cervantes’in kesinlikle bu dönüşümün farkında olduğunu gösterir. İlk cildi 1605’te, ikinci cildi ise 1615’te yayınlanan bu roman, bir anlamda eski dünyaya bir ağıt ve yeni dünyaya da bir merhabadır. Bu makalede, Cervantes’in Don Quijote’si temelinde modernitenin doğuşunun, kesinlik arayışı ile imajların yükselişinin ve sözün düşüşünün ayak izleri sürülmeye çalışılacaktır.
  • ItemOpen Access
    The problem of nihilism in modern political philosophy: A Nietzschean discussion
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Küçükalp, Derda; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Kamu Yönetimi Bölümü.
    This study defends the thesis that nihilism is a central problem of contemporary political philosophy and that in order to overcome this problem, Nietzschean thought can provide significant leverage. We address our study in a Nietzschean manner because Nietzsche considers the problem of modernism as a problem of nihilism, and accordingly, he regards “the modern era” as an era in which nihilism appears. On the other hand, Nietzsche’s philosophical thoughts, which suggest a chance to overcome nihilism, are significant for understanding problems of contemporary political philosophy.
  • ItemOpen Access
    Simone de Beauvoir: Öteki olarak kadın
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Bayoğlu, Filiz
    Bu çalışma, feminist düşüncenin gelişiminde önemli bir yeri olan Simone de Beauvoir’nın, kadını erkeğin yokluğu, eksik ötekisi olarak tanımlayan, rasyonaliteyi erilliğe, duygusallığı ise dişilliğe eşitlediğine inanılan Batı felsefesi geleneğine karşı feminist duruşunu hatırlatma niyetindedir. Bu çerçevede, Beauvoir’nın ontolojik ikiciliğin her türünü reddeden, kadınların niçin bastırıldıklarını açıklarken, hakiki anlama ve açıklamanın bastırılanın, tahakküm altına alınanın sesine kulak vermekle mümkün olacağını savunan tavrına yer verilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Reading the logic of sense as a psychological novel: Gilles Deleuze's adventure with Lewis Carroll
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Atay, Hivren Demir
    The French philosopher Gilles Deleuze's intense engagement with Lacanian psychoanalysis in The Logic of Sense is frequently problematized as an inconsistent phase in his thought. This article argues that the relationship between the series and the events that Deleuze builds in this book highlights it as a coherent part of his philosophical project. By concentrating on Deleuze's reading of the English writer Lewis Carroll's Alice's Adventures in Wonderland, the article suggests that similar to Alice's “telescope body,” the series of The Logic of Sense include movements of opening and shutting up in the events that create their effects through the differences in the signifying chain. These differences stem from an encounter of the homogeneous and heterogeneous series, which finds a reflection in Deleuze's relationship with psychoanalysis. His inevitable “encounter” with Lacan or more generally his “adventure” with psychoanalysis includes the possibility of a “future,” or a “coming,” which results in a “different” Deleuze.
  • ItemOpen Access
    Adorno’nun Hegel ve Marx’ın diyalektik görüşünü eleştirisi üzerine bir inceleme
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Becermen, Metin; Uludağ Üniversitesi/Fen Edebiyat Fakültesi/Felsefe Bölümü.
    Bu çalışmada Adorno’nun Hegel’in ve Marx’ın diyalektik görüşlerini eleştirisi üzerinde durulacaktır. Adorno’ya göre Hegel, diyalektik süreci bir olumlama ile bitirir. Yani Hegel, olumsuzlamayı son noktada bir olumlamaya varmak için kullanır. Keza, Marx da, aynı şekilde olumsuzlamanın olumsuzlanması düşüncesi bağlamında Hegel ile aynı görüşleri paylaşır. O da, toplumsal süreci bir son noktaya taşır ve komünist toplumda sona erdirir. Marx, Hegel’den farklı olarak, devleti toplum içerisinde eritmeye çalışsa bile, sonuçta diyalektiği bir olumlamaya feda eder. Ama, Adorno’ya göre, diyalektik sonu olmayan bir süreçtir. Diyalektik kendini bir sonla bağlamaz; bu, daha çok, “ucu açık” bir sürece tekabül eder. Bu süreçte, diyalektik, bir sonla bağlanmadan, sürekli olarak var olur.
  • ItemOpen Access
    Aristoteles’te eğitim kavramının politik işlevi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Yılmaz, Muhsin; Uludağ Üniversitesi/Fen Edebiyat Fakültesi/Felsefe Bölümü.
    Bu çalışma, Aristoteles’in eğitim görüşünün içerdiği politik işlevi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bunun için önce, Aristoteles’in erdemli yaşam kavramı temelinde geliştirdiği etik görüşü özetlenmeye çalışılacak. Daha sonra, erdemli yaşamın gerçekliğe dönüşebilmesi için politikanın rolü belirlenmeye çalışılacaktır. Son olarak da, politikanın kendi işlevini yerine getirebilmesi için eğitim kavramının ya da sürecinin kaçınılmaz rolü ya da işlevi ortaya konulmaya çalışılacaktır.
  • ItemOpen Access
    Divine foreknowledge and human freedom in Leibniz philosophy
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Çetin, İsmail; Uludağ Üniversitesi/İlahiyat Fakültesi.
    Philosophers and theologians wrestled with issues concerning free will and determinism, and they exercised a considerable skill and imagination in attempting to resolve them. They not only discussed, with great insight, the problems of causal determinism and the difficulties in ascribing truth value to sentences about the future, but, in addition, they pondered yet another form of determinism: Whether God’s foreknowledge determines all events in the World. Although contemporary philosophers have addressed this issue, the attention given it between the fourth and the seventeenth centuries remains unequalled. This article aims to investigate seventeenth century philosopher Gottfried W. Leibniz’s discussion of divine foreknowledge and human freedom.
  • ItemOpen Access
    On Hegel’s concept of the absolute
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Orman, Enver
    The concept of absolute is one of the key concepts in order to understand Hegel’s philosophical system. In the context of Hegelian dialectics the absolute is absolute only if manifests itself in the form of relative and contingent beings. This article discusses Hegel’s conception of the absolute in connection with his Phenomenology of Spirit and Science of Logic.