The role of metacognitive knowledge and strategies in Turkish EFL learners' writing achievement

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-07-25

Authors

Çam, Esra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yazma İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler için önemli fakat zor bir beceridir. Çağdaş modellerde, bilişsel ve üstbilişsel süreçleri içeren özyinemeli, stratejik ve çok boyutlu bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda, İngilizce yazmada üstbilişin rolü üzerine artan sayıda araştırmalar olmuştur; ancak üstbilişin Türkiye‘de İngilizce yazma alanında yeterince ilgi çekmediği görülmektedir. Türkiye‘deki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin üstbilişsel bilgi ve stratejileri kullanımlarının kapsamını ve bunların yazma başarısındaki rolünü inceleyen bu çalışma bu eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen B2 düzeyindeki 120 öğrencidir. Karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların üstbilişsel bilgi ve stratejileri kullanımlarını ölçmek için anketler uygulanmış ve bulguları güçlendirmek ve detaylandırmak için görüşmeler yapılmıştır. Üstbilişsel bilgi ve stratejilerin kullanımına dair benzerlikler ve farklılıkları tespit etmek için katılımcılar ayrıca yazma puanlarına göre yüksek, orta ve düşük performans gösterenler olarak gruplandırılmışlardır. Üstbilişsel bilgi ile ilgili olarak, katılımcıların ortalama düzeyde bir kişi ve strateji bilgisine, ancak yüksek düzeyde bir ödev bilgisine sahip oldukları bulunmuştur. Üstbilişsel stratejilerin kullanımına yönelik nicel verilerin analizi, orta düzeyde bir öz-düzenleme seviyesine işaret etmiştir. Öğrencilerin yazma başarısı ve üstbiliş arasındaki ilişkiyi göz önünde bulunduran korelasyon analizi, öğrencilerin yazma başarısı ile kişi ve strateji bilgileri ile planlama, izleme ve değerlendirme stratejilerinin kullanımı arasında zayıf pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ödev bilgisi ile yazma başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. İçerik analizlerinin bulguları nicel veri sonuçlarını desteklemiş ve gruplar arasında üstbilişsel bilgi ve üstbilişsel stratejilerin uygulanması noktalarında önemli farklılıkları ortaya çıkarmıştır. Yazma performanslarına paralel olarak, yüksek performanslı yazarlar tüm alt ölçeklerde daha iyi performans göstermiştir. Bu sonuçlara bağlı olarak, söz konusu çalışma öğrencilerin üstbilişsel bilgilerinin ve öz düzenlemelerinin geliştirilmesine odaklanan bir yazma öğretiminin önemini vurgulamaktadır.
Writing is a significant but challenging skill for EFL writers. In contemporary models, it is defined as a recursive, strategic and multi-dimensional process involving both cognitive and metacognitive processes. There has been a growing body of research on the critical role of metacognition in EFL writing in recent decades. However, metacognition seems to receive insufficient attention in the field of EFL writing in Turkey. Investigating the extent of Turkish EFL students‘ metacognitive knowledge and strategy use and their role in their writing achievement, this study addresses this gap. Participants were 120 B2 level Turkish EFL students. A mixed type research method was used. Questionnaires were employed to measure participants‘ metacognitive knowledge and strategy use, and interviews were conducted to triangulate and elaborate on their findings. Besides, to identify the similarities and differences in their metacognitive knowledge and strategy use, participants were grouped as high-performing (HP), average-performing (AP) and low-performing (LP) according to their writing scores. Regarding their metacognitive knowledge, participants were found to have an average level of person and strategy knowledge but a high level of task knowledge. Analysis of the viii quantitative data for their use of metacognitive strategies indicated an average level of selfregulation. A correlation analysis, which took into account the relationship between students' writing achievement and metacognition, revealed a weak positive relationship between students‘ writing achievement and person and strategy knowledge as well as their use of planning, monitoring, and evaluating strategies. There was no statistically significant relationship between task knowledge and writing achievement. The findings of the content analysis supported the quantitative data results and revealed significant differences among groups in their metacognitive knowledge and the application of metacognitive strategies. Parallel to their writing performances, HP writers performed better in all subscales. Depending on these results, the present study highlights the importance of writing instruction that focuses on the development of students‘ metacognitive knowledge and selfregulation.

Description

Keywords

Üstbiliş, Metacognition, Üstbilişsel bilgi, İngilizce yazma, Yazma becerisi, Üstbilişsel stratejiler, Metacognitive knowledge, EFL writing, Writing skill, Metacognitive strategies

Citation

Çam, E. (2019). The role of metacognitive knowledge and strategies in Turkish EFL learners' writing achievement. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.